top 10 basketballers10 Giannis

Antetokounmpo werd geboren als zoon van Nigeriaanse immigranten in de Griekse hoofdstad Athene. In 2012 sloot hij zich aan bij basketbalclub Filathlitikos B.C. In april 2013 werd de Griekse atleet in de NBA gedraft door Milwaukee Bucks. Tijdens het seizoen 2015/16 werd hij de voornaamste spelmaker van de ploeg. In het seizoen 2016/17 werd Antetokounmpo de eerste speler in de geschiedenis van de NBA die het seizoen eindigde met een plaats in de top20 van de volgende vijf statistieken: meeste punten, meeste rebounds, meeste assists, meeste steals en meeste blocks. In het seizoen 18/19 heeft hij de prijs voor MVP gewonnen. Dit is de prijs voor de meest waardevolle speler in de NBA

9 Stephen Curry

Curry werd geboren in Akron, maar groeide op in Charlotte. Hij is een zoon van basketballer Dell Curry en de oudere broer van Seth Curry. Zijn vader speelde voor de Charlotte Hornets en nam zijn zonen geregeld mee naar wedstrijden. Als kind ging Curry naar een montessorischool gesticht door zijn moeder, Sonya Curry. Van 2001 tot 2002 woonde Curry in Toronto en bezocht hij het Queensway Christian College. Op deze school zat hij bij het schoolbasketbalteam. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door aan de Charlotte Christian School. Na zijn middelbare school ging Curry naar het Davidson College, waar hij speler werd bij het schoolteam, Davidson Wildcats men’s bas

8 Kevin Durant

Kevin Durant begon met basketballen in de Amateur Athletic Union, waar hij uitkwam voor de PG Jaguars. In het seizoen 2005-2006 kwam hij na enkele omzwervingen terecht bij de Montrose Christian School in Rockville, Maryland. Na dit jaar werd hij na Greg Oden gezien als de beste high school-speler van het moment. In het jaar daarop, 2006, ging hij naar de NCAA, waar hij uitkwam voor de Universiteit van Texas. Hier ontwikkelde hij zich door tot een van de grootste beloften van het basketbal. Hier behaalde hij in zijn eerste jaar een gemiddelde van 25,8 punten en 11,1 rebounds per wedstrijd. Aan het einde van dit seizoen besloot hij zichzelf te registreren voor de NBA Draft van 2007.

7 Scottie Pippen

Pippen werd geboren op 25 september 1965 in Hamburg, Arkansas. Hij was de jongste van de 12 kinderen van Ethel en Preston Pippen. Hij studeerde aan de Hamburg High School waar hij zowel honkbal, american football als basketbal speelde. Hij had meer bewondering voor de basketbalatleten en dus was hij besloten om basketbalster te worden, maar hij was slechts 1,85m. Op de Hamburg High School speelde hij als point guard en leidde zijn team naar de play-offs en verdiende een all-conference-honor als senior. Hem werd door geen enkele universiteit een beurs aangeboden.[1] [2] Hij volgde les aan de Universiteit van Central Arkansas. Tijdens zijn schoolcarrière bleef Pippen groeien tot hij 2,03 m was. Pippens vaardigheden en ervaring groeiden als basketbalspeler. Hij speelde meteen mee in zijn eerste basketbalseizoen wegens een spelerstekort, en speelde uiteindelijke alle vijf posities in het team. Met zijn spelgemiddelde van 23,6 punten, 10 rebounds, 4,3 assists en bijna 60 procent field goals verdiende hij NAIA All-American honor in 1987, de aandacht van NBA-scouts.

6 The Diesel

O'Neal kreeg de naam "Shaquille Rashaun" (wat "Kleine Strijder" in Arabisch betekent) van zijn biologische vader, Joseph Toney. Zijn moeder, Lucille O'Neal Harrison, huwde legersergeant Phillip Harrison kort na de geboorte van Shaquille. Shaq bracht enkele kinderjaren door in Duitsland in Wildflecken, Beieren, waar zijn stiefvader Harrison gestationeerd was. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met een basketbal en is daarna bekeerd tot de Islam. O'Neal brak in zijn jeugd allebei zijn polsen tijdens het klimmen tussen twee bomen. Hij gebruikt dit als een verklaring voor zijn lage vrijeworpgemiddelde.

5 Kobe Bryant

Bryant groeide een deel van zijn jeugd op in Italië omdat zijn vader daar speelde. Toen hij als rookie de National Basketball Association binnenkwam werd hij meteen beschouwd als een mogelijke opvolger van Michael Jordan. Hij kwam rechtstreeks van Lower Merion High School (in Ardmore bij Philadelphia) bij de Los Angeles Lakers en maakte na enkele jaren zijn debuut als basisspeler, om meteen uit te groeien tot een superster. Samen met Shaquille O'Neal en coach Jackson leidde hij de Lakers naar drie opeenvolgende titels, maar onderlinge wrijvingen verstoorden de sfeer dusdanig dat het trio uit elkaar viel. Jackson noemde Bryant in een boek niet te coachen. Bovendien kreeg Bryant te maken met een aanklacht wegens verkrachting. De toen al getrouwde Bryant gaf toe seks met haar te hebben gehad, maar dat dit op vrijwillige basis was gebeurd. De vrouw zette de strafzaak niet door, omdat ze naar eigen zeggen haar privacy wilde beschermen en daarom niet in het openbaar wenste te getuigen. Zijn reputatie werd wel beschadigd en met een verjongde ploeg en de teruggekeerde coach Jackson staat Bryant nu voor de taak het imago van zijn team én zichzelf te verbeteren. Op maandag 16 januari 2005 legden Bryant en O'Neal hun ruzie bij, voor aanvang van de wedstrijd Los Angeles Lakers - Miami Heat.

4 Kareem Abdul Jabbar

bdul-Jabbar werd geboren als Ferdinand Lewis Alcindor (gewoonlijk bekend als Lew Alcindor) en was een center met een lengte van 2 meter 18. Hij speelde voor UCLA van 1967 tot 1969. Tijdens zijn tijd in het team verloor UCLA twee wedstrijden en won het onder leiding van coach John Wooden driemaal de NCAA-titel. Na het behalen van een diploma van de UCLA, speelde hij voor de Milwaukee Bucks en de Los Angeles Lakers. Abdul-Jabbar bekeerde zich tot de islam. Hij nam zijn Arabische naam aan in 1971. Nochtans heeft hij herhaaldelijk elke relatie met de Nation of Islam ontkend. Bij UCLA liep hij een geschramde linkeroogbal op. Vanaf toen speelde hij meestal met beschermende brillen. Hij was een martial arts-leerling van Bruce Lee en nam ook samen met hem een vechtscène op voor de film 'Game of Death'.

3 Wilt Chamberlain

Wilt Chamberlain (Philadelphia, 21 augustus 1936 – Los Angeles, 12 oktober 1999) was een Amerikaans basketballer die faam maakte in de NBA profliga in de VS. Zijn bijnamen waren Wilt the Stilt en The Big Dipper. Chamberlain begon zijn carrière bij de Overbrook Highschool in Philadelphia in de staat Pennsylvania en speelde vervolgens op collegeniveau bij de University of Kansas. Na een korte periode bij de Harlem Globetrotters ging hij in 1959 spelen in de NBA voor de Philadelphia Warriors waar hij in zijn eerste jaar de beste scorer van de NBA werd met 37,6 punten per wedstrijd. Hij werd ook meteen uitgeroepen tot MVP oftewel meest waardevolle speler, de eerste keer dat iemand die prijs kreeg in het eerste jaar in de liga. De boomlange Chamberlain (2,16 meter) was eigenlijk té goed voor zijn tijd. De NBA paste zelfs de spelregels aan om zo de grote invloed van de oppermachtige Chamberlain op het spel te beperken. De drie-seconden regel werd ingevoerd, waarbij spelers zich voortaan niet langer dan 3 seconden mochten ophouden in de bucket of raket, de afgelijnde ruimte tussen de vrijworplijn en de basket. Zo werd ook de goaltending-regel geïntroduceerd, het werd verboden om geshotte ballen die zich - in een dalende lijn - boven de ring bevinden, weg te meppen.

2 LeBron James

<[bewerken] LeBron James werd geboren in Akron, Ohio in 1984. Zijn moeder was een alleenstaande tiener van zestien toen hij geboren werd. Hij had een moeilijke jeugd. Zijn moeder had het moeilijk om tijdens zijn kinderjaren voor hem te zorgen. Toen James vijf jaar oud was, verhuisden ze zeven keer binnen één jaar tijd. Een echte vader ontbrak ook. Een oude vriend van zijn moeder, een plaatselijke footballjeugdcoach genaamd Frank Walker, trad op als vaderfiguur voor James. Ondanks de problemen die James en zijn moeder gekend hebben, beschrijven ze hun band als een hechte en ondersteunende band. LeBron speelde als kind Amateur Athletic Union (AAU) basketbal voor de Northeast Ohio Shooting Stars. Het team had veel succes, zowel op lokaal als nationaal niveau. Hierna heeft hij besloten om samen met drie vrienden en teamgenoten naar de highschool St. Vincent St. Mary te gaan. Het zorgde voor de nodige controverse lokaal, aangezien ze besloten niet naar de lokale openbare school te gaan maar naar een voornamelijk blanke privé school. Hij zette zijn highschool team St. Vincent St. Mary op de kaart door het nationale kampioenschap te winnen en leunde nooit achterover, genietend van zijn succes. James werd al van jongs af aan door vele scouts gevolgd.[bron?] Tijdens zijn laatste highschooljaren werd hij enorm gehypet door de media, en soms zelfs vergeleken met Michael Jordan.[bron?] Hij sloot op achttienjarige leeftijd al een contract met Nike ter waarde van $ 90.000.000.

1 Michael Jordan

Jordan speelde tussen 1981 en 1984 collegebasketbal bij UNC (University of North Carolina), de Tar Heels van coach Dean Smith. In de finale van het NCAA-toernooi van 1982 (in de strijd om de nationale titel) scoorde hij (in zijn eerste seizoen als collegebasketballer) de laatste twee punten en bepaalde de eindstand op 63-62 in een overwinning op Georgetown. Dit betekende meteen de eerste titel voor coach Smith. Zowel in 1983 als 1984 werd hij door Sporting News als Player of the Year gekozen en in 1984 ontving hij de Wooden en Naismith Awards, twee van de meest prestigieuze collegetitels voor beste collegebasketballer van het jaar. Hij moest nog aan zijn laatste jaar op de universiteit beginnen, maar besloot om zijn studie voorlopig te onderbreken en te kiezen voor de NBA: hij stelde zich beschikbaar voor de NBA Draft van 1984, waarin NBA teams kunnen kiezen uit nieuw talent, voornamelijk uit het collegebasketbal, maar tegenwoordig ook uit het buitenland. voor meer informatie over jordan kan je kijken op onze pagina over hem.